ارتش میانمار متهم به استفاده از جنگنده یاک ۱۳۰ ساخت روسیه علیه غیرنظامیان است تا مخالفان حکومت خود را سرکوب کند.
گروه شاهدان میانمار، یک گروه مستقر در لندن که شواهدی از نقض حقوق در میانمار را جمعآوری میکند، گفت که میتواند تحقیقات منبع باز را در مورد چندین مورد استفاده از راکتهای هدایتنشده و توپهای ۲۳ میلیمتری در مناطق ساختهشده تأیید کند.
شاهدان میانمار در گزارش خود که روز جمعه منتشر شد، گفت: «شاهد میانمار استقرار مکرر یاک-۱۳۰ – یک هواپیمای پیشرفته آموزشی دو سرنشینه روسی با قابلیت حمله زمینی مستند – در میانمار را تأیید کرده است». طی این بررسی ها، گزارش های موثق و موقعیت های جغرافیایی استفاده از Yak-130 را در مناطق پرجمعیت و غیرنظامی نشان داد.
در میان حوادث اخیر، ویدئویی که ماه گذشته در فیس بوک منتشر شد، حداقل یکی از Yak-130 را نشان داد که دو پاس میدهد و چندین موشک غیرزمینی را شلیک میکند. ویدئوی دوم حداقل یکی از Yak-130 را نشان می دهد که حداقل پنج پاس می دهد و حدود ۱۸ موشک هدایت نشده شلیک می کند.
گفته میشود که این حملات در جنوب شهر مایوادی در جنوب شرقی ایالت کارن، جایی که گروههای مسلح قومی مدتها برای خودمختاری و آموزش و حمایت از شبهنظامیان غیرنظامی تشکیلشده برای مقابله با کودتای فوریه ۲۰۲۱ میجنگند، رخ داده است.
یکی از بینندگان میانماری این دو ویدئو را در موقعیت جغرافیایی قرار داد و گفت که این دو ویدئو در فاصله ۲۰۰ متری مرز تایلند و میانمار فیلمبرداری شده اند.
همچنین یک حادثه در فوریه ۲۰۲۲ را تأیید کرد، زمانی که حداقل یک Yak-130 در عملیات Loikaw غربی، در ایالت Kayah، همچنین در مرز تایلند در شرق مشاهده شد.
در این گزارش آمده است: «استفاده بی رویه از هواپیماهای تهاجمی پیشرفته، به ویژه زمانی که در هماهنگی با سایر هواپیماهای نظامی استفاده می شود، کاملاً در تضاد با ابزارها و روش های مورد استفاده گروه هایی است که ارتش میانمار آنها را شورشیان می داند.»
میانمار در فوریه ۲۰۲۱ زمانی که مین آنگ هلائینگ، فرمانده ارتش، قدرت را از دولت منتخب آنگ سان سوچی گرفت، در بحران فرو رفت. این کودتا باعث اعتراضات و طغیان گسترده خشم شد که ارتش به قاطعیت پاسخ داد. بر اساس گزارش سازمان ملل، بیش از ۲۰۰۰ نفر در این سرکوب کشته شدند و نزدیک به ۷۰۰۰۰۰ نفر مجبور به ترک خانه های خود شدند.
روسیه تامین کننده اصلی تسلیحات و تجهیزات برای ارتش میانمار است و مین آنگ هلائینگ در اوایل ماه جاری به دنبال معاملات بیشتری در مسکو بود.
شاهدی از میانمار گفت که روسیه بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، زمانی که این کشور تحت حاکمیت غیرنظامیان بود، ۱۲ هواپیما به میانمار تحویل داد، اما شش هواپیمای دیگر در دسامبر سال گذشته در پایگاه هوایی مکتیلا شناسایی شدند.
در ماه مارس، ایالات متحده، کانادا و بریتانیا مقامات ارشد نظامی، از جمله رئیس تازه منصوب شده نیروی هوایی را به دلیل تشدید خشونت های ارتش در لیست سیاه قرار دادند. تحریم ها همچنین کسانی را هدف قرار می دهد که به نیروی هوایی تسلیحات می دهند و تسلیم می کنند.
گروه های حقوق بشر جامعه بین المللی را تحت فشار قرار داده اند تا تحریم ها را تشدید کند و فروش سوخت جت به میانمار را به دلیل حملات مکرر هوایی نظامی به جمعیت غیرنظامی ممنوع کند.
میانمار باید تمام سوخت جت را برای مقاصد غیرنظامی و نظامی وارد کند.