ائتلاف اقدام برای رژیمهای غذایی سالم از سیستمهای غذایی پایدار برای همه (HDSFS)، دولتها، آژانسهای سازمان ملل، سازمانهای جامعه مدنی، مؤسسات دانشگاهی و جنبشهای اجتماعی را گرد هم میآورد.
این یکی از نتایج اجلاس سیستم های غذایی سازمان ملل است که در سپتامبر ۲۰۲۱ به عنوان بخشی از دهه اقدام برای ارائه اهداف توسعه پایدار (SDGs) تا سال ۲۰۳۰ برگزار شد.
اجلاس سران خواستار پیشرفت در جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار با بررسی چگونگی ارتباط سیستم های غذایی با چالش های جهانی مانند سوء تغذیه، تغییرات آب و هوایی و فقر شد.
بیماری و نابرابری
به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) که یکی از اعضای آن است، HDSFS در زمان حیاتی می آید، زیرا سیستم های غذایی ما را بیمار می کند..
هر سال، رژیم های غذایی ناسالم باعث مرگ ۱۱ میلیون نفر می شوددر حالی که ۴۲۰۰۰۰ نفر دیگر بر اثر مصرف غذاهای ناامن جان خود را از دست می دهند.
رژیم های غذایی ناسالم نیز با شش عامل از ۱۰ عامل خطر اصلی بار جهانی بیماری مرتبط است، اما حدود سه میلیارد نفر در سراسر جهان توانایی خرید مواد غذایی سالم را ندارند.
” بار سوء تغذیه rنشان دهنده نقض حقوق بشر برای غذا و به نابرابری های بهداشتی و اجتماعی ادامه می دهد“، سازمان جهانی بهداشت گفت.
همانطور که آژانس سازمان ملل گفت، تصویر بدتر می شود شیوه های ناپایدار که امروزه سیستمهای غذایی را تعریف میکنند، همچنین باعث تخریب جنگلها، از بین رفتن تنوع زیستی، کاهش اقیانوسها، مقاومت ضد میکروبی و ظهور بیماریهای مشترک بین انسان و دام میشوند.

© FAO / ویکتور سوکولوویچ
زنی در حال خرید سبزیجات تازه از یک فروشگاه مزرعه ارگانیک در رم، ایتالیا.
بیشتر از غذا
برای سازمان جهانی بهداشت، “رژیم های غذایی سالم از سیستم های غذایی پایدار” فراتر از دسترسی مقرون به صرفه به غذاهایی است که باعث ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماری می شود.
همچنین به معنای داشتن مواد غذایی است که به روش هایی تولید و توزیع می شود که کار شایسته را تضمین می کند و به حفظ سیاره، خاک، آب و تنوع زیستی کمک می کند.
WHO به تأثیرات گستردهتری برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار، مانند پایان دادن به گرسنگی و سوء تغذیه، ارتقای زندگی سالم و رفاه، بهبود سلامت مادر و کودک، تشویق مصرف و تولید مسئولانه، و پیشبرد اقدامات فوری برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی اشاره کرد.
اقدام هماهنگ
HDSFS به عنوان یک “ائتلاف مشتاقان” کار خواهد کرد، که به عنوان یک پلت فرم برای اقدام هماهنگ در مورد رژیم های غذایی سالم از سیستم های غذایی پایدار عمل خواهد کرد که از طریق آن کشورها می توانند تجربیات خود را به اشتراک بگذارند، اقدامات سیاسی را حمایت کنند، و حمایت، اطلاعات و الهام را به دست آورند.
از آنجایی که اقدام فوری در سیاستها، شیوهها، در دسترس بودن دادهها و تخصیص منابع مورد نیاز است، کار ائتلاف حول سه حوزه اصلی متمرکز خواهد شد: بسیج سهامداران برای همسو کردن اقدامات در سراسر سیستمهای غذایی. تسهیل یادگیری همتا به همتا بین کشورها، و مدیریت پروژه های ویژه در زمینه یکپارچه سازی تغذیه، سلامت و پایداری از طریق غذا.
تاکنون، ۱۶ کشور و کمیسیون اروپا «کشورهای پیشرو» در HDSFS هستند.
“اعضای اصلی گروه” ائتلاف شامل WHO و چهار آژانس دیگر سازمان ملل متحد است: سازمان غذا و کشاورزی (FAO)، برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP)، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، و برنامه جهانی غذا (WFP).
سایر اعضای جامعه مدنی و دانشگاه شامل صندوق جهانی حیات وحش، سازمان بشردوستانه CARE، جنبش افزایش تغذیه (SUN) و مرکز سیاست غذایی در سیتی، دانشگاه لندن هستند.